Prvoradá je ochrana zdravia človeka

Revízia - overenie bezpečnosti elektrických zariadení a rozvodov a termíny vykonania.

23.09.2010 03:04

Revízia - overenie bezpečnosti elektrických zariadení a rozvodov a termíny vykonania.

 

Vo všeobecnosti bezpečnosť elektrického zariadenia v prvom rade závisí od podmienok jeho inštalácie. V zmysle európskeho prístupu k bezpečnosti technických zariadení (pracovných prostriedkov) je prevádzkovateľ povinný zabezpečiť vykonanie kontroly vyhradeného elektrického zariadenia po jeho inštalovaní a pred jeho prvým použitím (východisková revízia EZ) a kontroly po jeho inštalovaní na inom mieste, aby zabezpečil správnu inštaláciu pracovného prostriedku a jeho správne fungovanie.
Vplyv na bezpečnosť vyhradených elektrických zariadení majú podmienky používania, ktoré obyčajne zhoršujú stav zariadenia a vytvárajú možnosť vzniku nebezpečenstva, preto je prevádzkovateľ v záujme zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a včasného odhalenia a nápravy zhoršeného stavu povinný zabezpečiť vykonanie pravidelnej kontroly alebo skúšky (periodická revízia) vyhradeného elektrického zariadenia.
Kontrolu (revízie) elektrických zariadení v podmienkach Slovenskej republiky vykonávajú oprávnené osoby (pre vyhradené elektrické zariadenia je to elektrotechnik špecialista na vykonávanie odbornej prehliadky a odbornej skúšky vyhradeného technického zariadenia elektrického – revízny technik EZ).

Elektrická inštalácia zahŕňa všetky elektrické zariadenia, ktoré slúžia na výrobu, prenos, premenu, rozvod a využitie elektrickej energie. Tiež zahŕňa zdroje energie, ako sú batérie, kondenzátory a všetky ostatné zdroje akumulovanej elektrickej energie. 

Podľa druhu využitia elektrickej inštalácie sa tieto delia na inštalácie  pevné, napríklad priemyselné inštalácie, inštalácie v administratívnych  a obytných budovách, ďalej sú to dočasné, napríklad inštalácie stavieb no môžu to byť aj mobilné alebo presúvateľné.

Elektrické inštalácie, ktoré sa realizujú v prostrediach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru alebo výbuchu vyžadujú zvýšenú pozornosť z hľadiska elektrickej tak aj požiarnej bezpečnosti. Kladú sa tu zvýšené nároky na použitie vhodných materiálov, zodpovednú prípravu a kvalitné vykonanie montážnych prác. Od projektantov a revíznych technikov, ale aj od pracovníkov vykonávajúcich montáž a opravy elektrických zariadení sa v tu vyžaduje znalosť príslušných predpisov a noriem.

Všeobecne platí, že každá el. inštalácia sa musí podrobiť revízii či už počas výstavby, alebo pri jej dokončení pred uvedením do prevádzky používateľom. Pracovníci vykonávajúci revíziu musia mať k dispozícii všetky potrebné informácie, ktoré požadujú predpisy. Po dokončení revízie sa musí vyhotoviť východisková revízna správa.

Pre vykonávanie pravidelnej revízie musí mať revízny technik k dispozícii okrem technickej dokumentácie, výkesov skutočného vyhotovenia a technickej správy ešte najmenej:

  • protokoly o určení vonkajších vplyvov alebo prostredia,
  • zásady pre vykonávanie údržby, kontrol, revízii, skúšok a meraní,
  • záznamy o vykonanej údržbe, záznamy kontrol a meraní,
  • správu o predchádzajúcej odbornej prehliadke a skúške (revízii),
  • prevádzkové záznamy o vykonaných kontrolách po prípadných rekonštrukciách, opravách alebo pemiestňovaní,
  • doklady o prípadnej činnosti odborných orgánov inšpekcie a dozoru.

Termíny pravidelných odborných prehliadok a odborných skúšok podľa STN 33 1500 a vyhlášky č. 718/2002 Z.z. sú:

Lehoty podľa druhu prostredia Roky
základné 5
normálne 5
studené 3
horúce 3
vlhké 3
mokré 1
so zvýšenou koróznou agresivitou 3
s extrémnou koróznou agresivitou 1
prašné s nehorľavým prachom 3
s otrasmi 2
s biologickými škodcami 3
pasívne s nebezpečenstvom požiaru 2
pasívne s nebezpečenstvom výbuchu 2
vonkajšie 4
pod prístreškom 4

 

Lehoty podľa druhu priestoru so zvýšeným rizikom ohrozenia osôb Roky
priestory určené na zhromažďovanie viac ako 250 osôb 2
murované, obytné a kancelárske budovy 5
rekreačné strediská, školy, materské školy, jasle, hotely  ainé ubytovacie zariadenia 3
objekty, alebo časti objektov so stavebných látok so stupňom horľavosti C2, C3 2
pojazdné a prevozné prostriedky 1
dočasné zariadenia staveniska 0,5

 

Vyhľadávanie

Kontakt

Rudolf Horváth 951 81 Nemčinany
okr.Zlaté Moravce
+421949800666